Entre els objectius del curs destaca el desenvolupar competències sobre composició i versificació satírica en valencià

La regidoria de Política Lingüística, delegació que recau en el regidor Alfred Boluda (EU Xàtiva en Comú), ha programat un taller de poesia satírica i llibrets de falla. Es tracta d’una activitat organitzada per la Federació de Lletres Falleres i la Diputació de València. El taller va dirigit a fallers i qualsevol persona interessada en el món de les falles.

Té una duració de 2 sessions, una primera teòric-pràctica i una segona pràctica. El taller se celebrarà els dies 10 i 18 de novembre, de 19 a 21 hores, a la Casa de Cultura de Xàtiva. Hi ha places per a 25 persones. La inscripció es farà a través de l’adreça de correu electrònic educa@xativa.es

Objectius

 1. Conéixer la història i l’evolució del llibret de falla, des dels originals, basats en l’explicació i relació de la falla, als actuals, monografia i anuari.
 2. Conéixer autors i estils de poesia satírica en valencià, tant al llarg de la història com contemporanis.
 3. Reflexionar al voltant de problemes vinculats a la poesia satírica en valencià: l’estàndar i l’ortografia.
 4. Conèixer eines bibliogràfiques i digitals que poden resultar d’ajuda per a la redacció de poemes satírics.
 5. Conéixer alguns conceptes bàsics de retòrica i mètrica en valencià.
 6. Reflexionar sobre diversos recursos humorístics.
 7. Desenvolupar en l’estudiant competències sobre composició i versificació en valencià.

 

Continguts

 1. El llibret de falla i la poesia satírica: introducció històrica. Posada en context. L’explicació i relació com a origen del llibret de falla.
 2. La poesia satírica hui: el premi Malva. Exemples de poemes satírics reeixits.
 3. Qüestions d’ortografia. Breu plantejament històric i social. L’ortografia, les llicències poètiques, la construcció de la veu popular i l’humor.
 4. Eines auxiliars per a la confecció de poemes: els traductors, els diccionaris de rimes, els serveis lingüístics institucionals.
 5. La retòrica del poema satíric (1): els metres, els ritmes.
 6. La retòrica del poema satíric (2): els recursos humorístics: la transposició de tons, la paròdia, la imprecació, la construcció del personatges.
 7. Sàtira i internet: xarxes socials i edicions digitals.
 8. El llibret de falla hui: possibilitats de difusió i coordinació. Els Premis de Generalitat. Els Premis de les Lletres Falleres. La Mostra de Llibrets de Gandia.


Facebooktwittergoogle_plusmailFacebooktwittergoogle_plusmail