La regidora d’Educació, Amor Amorós (EU Xàtiva en Comú), ha programat per al mes de gener una exposició de cartografia valenciana que s’inaugurarà el proper dilluns 9 de gener a les 20h a la Casa de Cultura de Xàtiva. L’acte d’inauguració comptarà amb una conferència de Francisco García, catedràtic de la UPV i gerent de la Fundació Giménez Lorente.

El projecte expositiu que presenta la Fundació Giménez Lorente de la Universitat Politècnica de València està compost per 34 obres que acosten al gran públic una col•lecció única i fascinant en la qual, a través d’atractius recursos lúdics, tècnics, didàctics i estètics, el visitant podrà endinsar-se en un viatge al meravellós procés de conformació de la nostra història com a territori mediterrani, amb una nova forma de mirar a la cartografia, que deixa de costat la visió tècnica i dirigeix la seua reflexió cap a la riquesa territorial de la nostra Comunitat.

Des que la raó humana va crear el temps i va tenir consciència de l’entorn en què habitava, l’home ha sentit la necessitat de representar-lo, mesurar-lo, xifrar-lo i entendre’l. Va caldre esperar a la civilització grega perquè els mapes s’impregnaren de conceptes científics, i és en l’Edat Mitjana, en el segle XIII, quan apareixen els primers mapes portolans, gran instrument de marins i exploradors, objecte de luxe per a reis i nobles, company i col•laborador dels descobriments més rellevants de la història.

Pocs territoris posseeixen una cartografia històrica tan completa com els valencians. Des que Ortelius incloguera un mapa de l’antic regne de València en l’edició de 1584 de la seua Theatrum orbis terrarum, aquestes terres han merescut l’atenció dels millors cartògrafs.

És possible fer un recorregut de més 500 anys d’història del nostre territori a través de mapes, tresors documentals dipositats a la Fundació Giménez Lorente de la Universitat Politècnica de València.Facebooktwittergoogle_plusmailFacebooktwittergoogle_plusmail